Mátra: „A meghódított hegycsúcsnak borral illő hódolni”

Mátra: a magyar táj egyik legfestőibb vidéke

Hazánk legmagasabb hegycsúcsával büszkélkedhet, ahol a vulkáni talaj és a napsütéses órákban gazdag mikroklíma kiváló lehetőséget biztosít a minőségi bortermelés számára.

Szőlészeti-borászati tevékenység ősi tradíciói vannak jelen

Már a honfoglalás előtt itt élő népek - többek között a kelták - is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Államalapító Szent István királyunk idejére komoly hagyománnyá vált a szőlőtermesztés.

Mátra a legnagyobbak között

A Mátrai Borvidék az ország történelmi borvidékei közül területi nagysága alapján a második, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb, közel 8000 hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével. A Mátrai Borvidék adja az ország szőlő- és borexportjának több mint egyharmadát.

Abasár: egy korty történelem

A település későbbi névadója az az Aba-nemzetség volt, mely harmadik magyar királyunkat, Aba Sámuelt adta országunknak. Árpád-házi uralkodónk a bencések számára monostort és apátságot alapított 1042-ben.

Abasári olaszrizling

A falu zászlósbora a védjeggyé vált, országos hírnévnek örvendő Abasári Olaszrizling. A természetföldrajzi kuriózumnak számító Tatármezei kőfolyás és a vulkáni kráterben kialakult Szent Anna-tó mellett a falu turisztikai látványosságai ezer szállal kapcsolódnak a szőlőműveléshez.