Szőlő és bor generációk óta

Mátra: a magyar táj egyik legfestőibb vidéke

Hazánk legmagasabb hegycsúcsával büszkélkedhet, ahol a vulkáni talaj és a napsütéses órákban gazdag mikroklíma kiváló lehetőséget biztosít a minőségi bortermelés számára.

Abasár: az első magyar borral kapcsolatos írásos emlék

A Mátrai Borvidék szerves részét képező, lélegzetelállító panorámájú Abasár e tekintetben is sok mindenben egyedülálló; itt található az ország legmagasabb szőlőtermő helye és az országos kuriózumnak számító, állandó hőmérsékletű, több száz pincét magában rejtő pincesor, amin keresztül a világon egyedülállóan, egy zarándokút vezet át, s mely pincék egyikében temették el a legenda szerint Aba Sámuel királyunkat.

A Molnár és Fiai Pincészet e tradíciók elhivatott örököse.

A régió meghatározó borászata

Több mint 30 hektáron gazdálkodunk. Évi 1500 tonna szőlőt vásárolunk fel. 40.000 palack bort értékesítünk.

Pincénk kapacitása: 4000 hl

Elsősorban fehérszőlő-termesztés a profilunk – Olaszrizling, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Leányka, Zöld Veltelini, Rizlingszilváni, Szürkebarát és Cabernet Franc. Termékeink skálájában megtalálható szinte minden igényt kielégítő fajtaválaszték.

Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesület

2010-ben alapítottuk meg, és benne elnöki szerepet töltök be. Egyik kiváló kvalitású és különlegesen karakteres termékünk ugyanis az Abasári Olaszrizling, mely hagyományosan száraz bor, előállításának településünkön évszázados hagyományai vannak. Utánozhatatlan zamatát a különleges andezit-tufás talajnak köszönheti és annak, hogy a Sár-hegy lankáin kígyózó szőlősorok szinte összeölelkeznek a nappal.